Kimi durumlarda sunucumuzu reboot etmek istemiyoruz fakat update'lerin ardından sunucuyu yeniden başlatmaya mahkum oluyoruz.

Bu durumda yardımımıza kexec yetişiyor.

kexec'le ilgili detaylı bilgiye

yum install kexec-tools -y


komutu yardımıyla kexec'i yükledikten sonra man kexec komutu yardımıyla komutun detaylarını öğrenebilirsiniz. Bu yüzden ben fazla detay'a girmeden direk işlemleri anlatmaya devam ediyorum.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sislere Google Authenticator yardımıyla Linux sunucularınıza nasıl çift katmanlı doğrulama (Two step authentication) seçeneğiyle oturum açmayı anlatmaya çalışacağım. Öncelikle;

Çift katmanlı doğrulama nedir ?


Bildiğiniz gibi günümüzde bankaların hemen hepsi çift katmanlı doğrulama işlemi gerçekleştiriyor. Öncelikle şifrenizle bankanın panelinde oturum açıyorsunuz (ilk katman), daha sonra tarafınıza bir SMS gönderiliyor (ikinci katman) ve ilgili SMS'i girdikten sonra bilgilerin size ait olduğu teyit edilip, oturum açtırılıyor. Bunun temel amacı şifrenizi bilen herhangi birinin sizin adınıza oturum açmasını önlemek.

Google'da yıllar önce bu işe el atarak yayımlamış olduğu uygulamayla Google hesaplarına giriş esnasında dileyen kullanıcılarına çift katmanlı oturum açma şansı tanımıştı. Facebook'da geçtiğimiz aylarda benzer bir duyuru yayınlayarak dileyenlerin çift katmanlı oturum seçeneğine geçebileceklerini iletmişti.

Peki sunucumuzda neden çift katmanlı oturum kullanmalıyız ?



Normalde sunucu yönetimi yapan arkadaşların çoğu keylogger, trojan vs.. benzeri terimlere aşina olup, ne olduğunu bilen insanlardır dolayısıyla buna karşı önlemleri vardır ama kimi zaman bilgisayarlarımızı güvendiğimiz 3. kişilerle paylaşma durumumuz oluyor eş, arkadaş, dost gibi vs.. bu tür durumlarda onların atacağı yanlış bir adım neticesinde bilgisayarınıza zararlı bir yazılım yüklenebilir veya biri şifrenizi girerken görüp, daha sonra başka bir yerden giriş yapabilir. Bunu önlemek amacıyla kullanmalıyız.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere Load balancing hakkında bilgi vermeye çalışıcam. Dökümanın sonunda load balancer nasıl kurulur, load balancing nedir, google gibi büyük firmaların siteleri nasıl hiç kapanmadan çalışıyor vs.. tarzı bilgilere sahip olmuş olmanızı amaçlıyorum :) Kısacası amacım size bir web sitesinin kapanmadan teoride %100 Uptime ile nasıl çalışabileceğini anlatmak.

Öncelikle load balancing nedir bundan kısaca bahsedelim.



Kelime anlamı Yük dengeleme olan Load Balancing kısaca mevcut networkteki trafiği dengelemenize verilen isimdir. Bu işlemi çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz Örneğin serverınızdaki yükü dengelemek amaçlı, internet kafenizdeki veya evinizdeki internet bağlantısını dengelemek, internete erişim oranınızı arttırmak amaçlı kullanabilirsiniz. Benim burada bahsedeceğim durum internet bağlantısından ziyade, serverdaki yükü paylaştırmayı hedefliyor.

Bizim burada bahsedeceğimiz işlem ise: bir adet Load Balancer (LB) kullanarak, gelen requestleri iki adet farklı Web Server (WS)'dan uygun, müsait olana yönlendirmek. Bu sayede Web Serverlarınızdan biri kapalı, arızalı olsa bile kullanıcılarınız bunun farkına varmadan, diğer web server üzerinden işlem yapabilecekler.
Devamını Oku »


Bildiğiniz gibi Linux'ta onlarca komut bulunmakta ve kimi zaman kullanılan işletim sistemine göre komutlar değişmekte.

Örneğin CentOs'ta bir programı yum install şeklinde kurarken Ubuntu'da apt-get install komutunu kullanıyorsunuz veya zaman zaman komutların syntax'ını unutabiliyor, yazdığınız uzun betikleri hatırlayamayabiliyorsunuz.

Bu durum için Linux sizi hafızanızla başbaşa bırakmıyor.

Alias yapısı altında yazdığınız uzun betikleri veya kısa komutlara bir kestirme oluşturmanızı sağlıyor.

Nasıl yani diyecek olursanız;

Örneğin hard diskinizin doluluk oranını öğrenmek istiyorsunuz. Bunu normalde
df -h

komutu yardımıyla yapabiliyorsunuz ama sürekli unutuyorsanız terminalde;
alias doluluk='df -h'

yazarak bir alias tanımlayıp, bundan sonra doluluk komutuyla harddiskin doluluğunu öğrenebilirsiniz.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Linux makinenizi sürekli olarak putty üzerinden kullanıyorsanız belirli süre sonra herhangi bir servisi yeniden başlattığınızda mutlaka bu hatayla "xxx is dead but pid file exists" karşılaşırsınız.

Bu hatada anlatılmak istenen nedir ? servis durdu fakat servisin işaret ettiği pid dosyası hala mevcut.

Peki bu hatayı nasıl aşıcaz ?
Devamını Oku »