Merhabalar arkadaşlar,

Bu yazımda size çoğu zaman önemsemediğimiz php mesajları hakkında bilgi vermeye çalışıcam. Php'de bildiğiniz gibi temel olarak 3 mesaj tipi var Notice, Warning, Error. Öncelikle bunları kısaca tanımlayalım.

Php'de kod yazarken yazdığınız kodla ilgili bir problem olduğu durumlarda bu mesaj başlıklarından biri ekranda görünür ve hata hakkında detay iletir.

Notice: Yazdığınız kodda bir aksilik olduğunu ama bu aksiliğin sistemi etkileyecek bir durum olmadığını belirtir.
Warning: Yazdığınız kodda bir hata olduğunu ve şu anda bir sıkıntı yaratmıyor olsa da ileride bir problem yaratabileceğini belirtir.
Error: Bu ise kodun zaten çalışmasına izin vermez ve hatalı olarak belirtir.

Bu genelde php'ye giriş seviyesindeki yazılımcıların dahi bildiği temel bilgilendirme mesajlarıdır bizim burada bugün değineceğimiz konu ise eldeki kaynakların verimli kullanımı. Burada bahsetmeye çalıştığım nedir ?
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi her programalama dilinde işimizi kolaylaştıran fonksiyonlar bulunmaktadır. Biz yazılımcılar da genelde işimize lazım olan bir fonksiyon olduğunda ilk etapta "bunun hazır fonksiyonu var mı" diye araştırırız yoksa kendimiz fonkiyon veya class yazarız.

Burada bahsedeceğimiz konu ise php ile iki array (dizi)'yi birleştirmek. Sonuç olarak ise kimi zaman fonksiyona gerek olmayabileceğini anlatmak.

Burada asıl bahsetmeye çalışacağım konu multi dimensional arrayları birleştirirken key değerlerini kaybetmemek ama ilk etapta array birleştirmeyi anlatacağım.

Bunun için php'de kullanabileceğiniz fonksiyon array_merge fonksiyonudur.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere wordpress'e harici sayfadan php ile nasıl içerik ekleyeceğinizi kısaca özetlemeye çalışacağım.

Wordpress'in kendi ara yüzü olduğunu biliyorum, hatta Microsoft dahil bir çok firmanın da yapmış olduğu eklentiler mevcut. Buradaki amacımız örneğin php ile bir bot yazdığınızda veya kendinize özel bir Wordpress paneli düzenlemek istediğinizde işinize yarayacak bir durum.

Pratikte iki farklı yöntem var birincixi XmlPrc ile Wordpress'e içerik eklemek. XmlPrc için Wordpress'in son sürümünde ayar aramanıza gerek yok. Son sürümde otomatik olarak XmlPrc açık olarak geliyor. Burada zaten XmlPrc'den bahsetmeyeceğim. Sadece alteratif olduğunu bilmeniz amacıyla bahsediyorum. XmlPrc'nin avantajı sunucu veya domain kısıtlamanızın olmaması. Uzaktaki bir domaine kolayca content ekleyebilirsiniz.

Dilerseniz XmlPrc ile ilgili detaylı bilgiyi Wordpress'in kendi sayfasından yani buradan bulabilirsiniz.

Biz geçelim asıl konumuza.
Devamını Oku »


Merhabalar,

Bu yazımızda php'de tarihleri nasıl Türkçeleştirebileceğinizi inceleyeceğiz.

Bildiğiniz gibi php'nin default fonksiyonları arasında tarihi Türkçe geri veren herhangi bir fonksiyon bulunmamakta. Saat ve Tarih diliminizi Türkçe olarak değiştirmeniz yine pek bir işe yaramamakta. Bu durumda üretilebilecek tek çözüm: ay ve günleri bir Array içerisine alıp Array içerisinden döndünmektir.
Devamını Oku »


Merhabalar,

Bu yazımızda php ile tarih işlemlerini ve DateTime sınıfını açıklamaya çalışacağım.

Php'de bildiğiniz gibi bir çok şekilde tarih işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz en basitinden tarih değerinizi timestamp'a çevirip, üzerinde matematiksel işlemler gerçekleştirdikten sonra tekrar tarih formatına çevirebilirsiniz.

Ben bunun yerine size DateTime sınıfıyla işlemleri gerçekleştirmeyi göstericem.
Devamını Oku »