Merhabalar arkadaşlar,

Aslında yazı biraz AirDroid programının 3.0 versiyonunun tanıtımı gibi olacak fakat biz son kullanıcılar için en önemli detaylardan biri başlıkta da belirtmiş olduğum WhatsApp'ın bilgisayar üzerinden kullanılabilmesi. Bu versiyon sayesinde bilgisayar üzerinden telefonu tamamen kontrol edebiliyoruz.

Öncelikle AirDroid Nedir ?

AirDroid ilk etapta Android telefonların bilgisayarla arasında bağlantı kurup, mesaj okuma, dosya paylaşma, rehber düzenleme gibi temel özelliklerine yardımcı olmayı amaçlayan bir uygulamaydı fakat kendini giderek geliştirerek telefondan fotoğraf çekimi, ekran görüntüsü alma ve en sonunda bilgisayar üzerinden kontrol edilebilme imkanı tanıdı.
Devamını Oku »


Uzun bir aradan sonra ne üzerine yazsam diye düşünürken bir yazılımcı için en önemli kavramlardan biri olan "yedekleme ve geri yükleme" konusunu yazmanın en doğru konu olduğunu düşündüm. Bugün, online servisler arasında bir çok projeyi batırmış olmasına rağmen güzel yenilikler sunmayı başaran Google'ın Cloud Storage hizmetinden bahsedip, Linux serverlar için kurabileceğiniz bir yedekleme düzeneği kurmayı göstermeyi planlıyorum.

Öncelikle şunu belirteyim Google'ın Cloud servisleri arasında sadece Cloud Storage yok Cloud Datastore, Cloud SQL vs.. bir çok hizmeti bulunmakta ve şu anda 120 günlük deneme hesabı oluşturup 3 ay boyunca ücret ödemeden bu hizmetleri test edebiliyorsunuz. Ücretli versiyonu ise Cloud Storage için çok çok ucuz denilebilir. Yaklaşık 70 gb'lık veriyi aylık 2, 3$ gibi bir miktara rahatlıkla cloud ortamında saklayabilirsiniz.

Google Cloud'u yeteri kadar övdüğümüze göre konuya başlayabiliriz.
Devamını Oku »


Merhabalar,

Uzun zamandır yazı yazma üşengeçliğimi kıracak derecede önemli bir zaafiyetten bahsedicem. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda HeardBleed zaafiyetinin ortaya çıkmasının ardından internette "Güvenlik" konusu çok fazla tartışılmaya başlamış, elektronik alış veriş bir nebze güven kaybına uğramıştı.

Bunun üzerinden çok fazla geçmemesine rağmen elimize yeni bir açık ulaştı. CVE-2014-6271 yani "Shell Shock". Bu zaaf HeardBleed'ten biraz daha tehlikeli çünkü etkilenenler sadece OpenSSL yüklü "Web sunucuları" değil. Modemler, routerlar, web sunucuları, Linux ve Mac kullanıcıları.

Yani açığa maruz kalan kitle daha geniş ve açık daha tehlikeli.

Peki neden daha tehlikeli ?



Bildiğiniz gibi HeardBleed açığında sunucuda o anda ram'de olan bilgilere erişiyordunuz. ShellShock'da ise dilediğiniz komutu çalıştırabiliyorsunuz. Sunucuya erişim sağlayıp, istediğiniz gibi kullanabilmeniz mümkün.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere kullanıp, son derece memnun kaldığım bir Google hizmetinden bahsedeceğim. Konumuz başlıktan da anlaşılacağı üzere Google'ın page speed modülü. Normalde bildiğiniz gibi Google uzun süredir web masterlara yaptıkları sitelerin hızını ölçüp, ne tür optimizasyon yapması gerektiğine dair bilgi edinebileceği bir hizmet sunmakta. Page Speed Test hizmeti. Henüz haberiniz yoksa buradan erişip, kendi sitenizin web ve mobil platformlardaki hızını tespit edebilir, daha hızlı hale gelmesi için orada belirtilen önerileri kullanabilirsiniz.

Peki ben bunu yeni mi keşfediyorum ? Hayır, asıl bahsetmek istediğim apache ve nginx de kullanılabilen pagespeed modülü.

Bu modül de uzun zamandır kullanıma sunulmuş olmasına rağmen pek randımanlı çalışacağına inanmadığım, o eklentinin yaptığı işlemlerin büyük bir kısmını zaten manuel yaptığımı düşündüğüm için kurmaya açıkcası gerek duymuyordum daha önce kurup, sevmeyerek silmiştim; fakat 2 gün önce test etmek adına tekrar kurunca bir daha kaldırmamaya karar verdim.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere Load balancing hakkında bilgi vermeye çalışıcam. Dökümanın sonunda load balancer nasıl kurulur, load balancing nedir, google gibi büyük firmaların siteleri nasıl hiç kapanmadan çalışıyor vs.. tarzı bilgilere sahip olmuş olmanızı amaçlıyorum :) Kısacası amacım size bir web sitesinin kapanmadan teoride %100 Uptime ile nasıl çalışabileceğini anlatmak.

Öncelikle load balancing nedir bundan kısaca bahsedelim.



Kelime anlamı Yük dengeleme olan Load Balancing kısaca mevcut networkteki trafiği dengelemenize verilen isimdir. Bu işlemi çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz Örneğin serverınızdaki yükü dengelemek amaçlı, internet kafenizdeki veya evinizdeki internet bağlantısını dengelemek, internete erişim oranınızı arttırmak amaçlı kullanabilirsiniz. Benim burada bahsedeceğim durum internet bağlantısından ziyade, serverdaki yükü paylaştırmayı hedefliyor.

Bizim burada bahsedeceğimiz işlem ise: bir adet Load Balancer (LB) kullanarak, gelen requestleri iki adet farklı Web Server (WS)'dan uygun, müsait olana yönlendirmek. Bu sayede Web Serverlarınızdan biri kapalı, arızalı olsa bile kullanıcılarınız bunun farkına varmadan, diğer web server üzerinden işlem yapabilecekler.
Devamını Oku »