Merhaba arkadaşlar,

Teknoloji çağında olmamıza rağmen kimi sebeplerden ötürü ülkemizde web siteleri yasaklanabiliyor, engellenebiliyor.

Bunun en bariz örneğini bugün twitter'ın erişime kapatılması ile yaşıyoruz.

Büyük bir sosyal medya ağı olan ve her kesimden insanın takip ettiği bir web sitesinin kapatılması aslında tam anlamıyla bir kaostur. Güzide ülkemizde ise bu işlemin yapılmasının tek sebebi "insanların kişisel haklarını korumak" peki benim hakkım ne olacak ?

Ben ve benim gibi on binlerce insan gündemi, ilgi duyduğu konuyu twitter üzerinden takip edip, Dünya gündeminden haberdar oluyor. Bu site engellenerek ben ve benim gibi insanların iletişim özgürlüğü kısıtlanıyor.

Her neyse, burası benim içimi dökmek veya nefretimi akıtmak için kullanmayı düşündüğüm bir alandan ziyade bilgi paylaşımı yapmayı amaçladığım bir platform bu yüzden amacımıza dönelim.

Web sitesi engellendi mi, yasaklandı mı nasıl anlarım ?


Herhangi bir sebepten dolayı ulaşmaya çalıştığınız web sitesine erişemiyor olabilirsiniz. Sunucu, dns veya bambaşka sebeplerden ötürü siteye ulaşamayabilirsiniz ulaşamamanızın sebebinin herhangi bir yasak olup, olmadığını ise tib'in kendi sitesinden sorgulayabilirsiniz.
Devamını Oku »


Merhabalar arkadaşlar,

Firefox uzun süre önce Shumway ismini verdiği ve flash playerın tahtına göz koyan bir yazılım geliştirdi ve test etmek isteyen kullanıcılarına test imkanı sundu (firefox Nightly gibi)

Firefox'un sitesinde duyurduğu son bilgilere göre ise shumway firefox 28 ile birlikte hayatımıza girecek.

Firefox 28 peki ne zaman çıkacak ? Normal takvime göre 18 mart 2014'den itibaren yüklenen ve güncellenen firefoxlarda Shumway aktif olarak gelecek.

Peki shumway nedir ?


Devamını Oku »


Merhabalar arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi yeni internet yasasının kabul edilmesine yaklaşık 15 günlük bir süre kaldı. Günümüzde gizliliğin de önemi de hepimizin bildiği gibi ortada. Gizlilik üzerine yürütülen belki de en kıymetli projelerden biri de TOR'dur.

Tor sizin internet üzerinde kimliğinizi belli etmeden (bi yere kadar) gezmenize olanak sağlayan bir browser. İlgili browserı buradan kendi işletim sisteminize uygun biçimde indirebilirsiniz.

İndirdikten sonra video izlemeye çalıştığınızda kimi sitelerde Adobe Flash Player gerekli, Flash player'i yüklemeniz gerekmektedir tarzında uyarılar alabilirsiniz. Hali hazırda flash player bilgisayarınızda yüklü olduğu halde Tor Browser ile videoları izleyemiyorsanız yapmanız gereken tek şey Adobe Flash Player pluginini etkinleştirmek.

Bunun için ise klavyeden Ctrl+Shift+A tuşuna basarak veya sol üstteki TorBrowser butonuna basıp Add-ons'a giriyoruz.
Devamını Oku »


Merhaba arkadaşlar,

Html5 ile birlikte sizlerin de bildiği gibi bir çok input type'ı kullanımımıza sunuldu. Html5 ile birlikte kullanabileceğiniz yararlı input typeların listesine buradan erişebilirsiniz.

Input type date olduğunda bildiğiniz gibi mobil ve desktop araçlarda kolaylıkla tarih seçtirilebiliyor ama problem tarihin formatını değiştirememekten kaynaklanıyor.

Konuyla ilgili araştırmalarım sonucunda herhangi bir format seçeneği bulamadım ve aşağıdaki betiği kullanmaya başladım.
Devamını Oku »


Bildiğiniz gibi Linux'ta onlarca komut bulunmakta ve kimi zaman kullanılan işletim sistemine göre komutlar değişmekte.

Örneğin CentOs'ta bir programı yum install şeklinde kurarken Ubuntu'da apt-get install komutunu kullanıyorsunuz veya zaman zaman komutların syntax'ını unutabiliyor, yazdığınız uzun betikleri hatırlayamayabiliyorsunuz.

Bu durum için Linux sizi hafızanızla başbaşa bırakmıyor.

Alias yapısı altında yazdığınız uzun betikleri veya kısa komutlara bir kestirme oluşturmanızı sağlıyor.

Nasıl yani diyecek olursanız;

Örneğin hard diskinizin doluluk oranını öğrenmek istiyorsunuz. Bunu normalde
df -h

komutu yardımıyla yapabiliyorsunuz ama sürekli unutuyorsanız terminalde;
alias doluluk='df -h'

yazarak bir alias tanımlayıp, bundan sonra doluluk komutuyla harddiskin doluluğunu öğrenebilirsiniz.
Devamını Oku »